Фахівчиня Гайворонського відділення Центру Світлана Кольченко провела бесіду з педагогічним колективом КЗ «Гайворонський ліцей №2» та його філії №1 щодо запобігання харчовим, нехарчовим отруєнням, а також профілактики гострих кишкових інфекцій.
Обговорили умови зберігання та реалізації продуктів харчування відповідно до вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, зокрема про безпечні умови проведення шкільних ярмарків.
Санітарним регламентом визначено перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти:
кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);
непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
непастеризовані соки та до яких додано цукри і підсолоджувачі;
рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
кава та кавові напої;
гриби;
продукція домашнього виробництва.
Шкільні ярмарки – яскраве та надихаюче дійство, яке традиційно проводиться в навчальних закладах. Та, як завжди, про здоров’я та безпеку дітей мають подбати дорослі!
Годуймо наших школярів правильно, допомагаймо їм сформувати здорові харчові звички і радіймо разом їхнім досягненням!