Різдвяно-новорічні свята, а з ними – й застілля в колі родини та друзів, нерідко асоціюються зі щедро накритим столом зі значною кількістю страв.
При цьому, наголошує головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук, смажена та жирна їжа, в’ялені м’ясо та риба, салати з майонезним соусом стали традиційними атрибутами українського святкового меню.
Памятайте, не варто забувати, що незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб.
«Споживаючи нездорову їжу, ви збільшуєте ризик ендокринних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, порушень обміну речовин, підвищення ймовірності виникнення ожиріння й онкологічних захворювань», – зазначає Надія Оперчук.
Переїдання здатне зумовити відчуття дискомфорту, важкості та переповненості в животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту.
«Тож можна апробувати нову традицію та приготувати здорове меню – адже страви до святкового столу можуть бути смачними та водночас корисними. Насамперед, обмежте кількість копченостей та консервів на столі. Не смажте, а запікайте. Додайте овочевих салатів. Замість магазинних соусів приготуйте домашній майонез або замініть його заправкою з йогурту або кефіру та великою кількістю зелені», – радить головна державна санітарна лікарка області.
При цьому Надія Оперчук рекомендує скористатися принципом тарілки здорового харчування.
На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта.
Важливо! Проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому повітрі
І головне! Пам’ятайте! Безпечної дози алкоголю не існує.