Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує інформувати про правильне, здорове харчування
22 жовтня 2024
Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує інформувати про правильне, здорове харчування
Достатнє споживання рідин є обов᾿язковою умовою нормального функціонального стану організму. Надзвичайно поширеною є думка, що напої шкодять травленню, що якщо людина п᾿є під час їди воду, то наражає себе на ймовірне накопичення токсинів та пов᾿язані з цим різноманітні проблеми зі здоров᾿ям. Проте жодне наукове дослідження не підтверджує це. На користь того, щоб пити рідину, а особливо воду, разом зі стравами, є наукові докази.
Значення води у перетравленні їжі:
Покращує травлення. Рідина допомагає розщеплювати великі шматки їжі, полегшуючі їх ковзання стравоходом у шлунок. Також вона сприяє плавному переміщенню харчових речовин, запобігаючи здуттю живота та запорам. Крім того, шлунок виділяє воду разом зі шлунковою кислотою та травними ферментами під час травлення, оскільки вода потрібна для належної роботи цих ферментів.
Знижує апетит. Вживання води під час їди – це ще й пауза, що дає час перевірити свої сигнали про голод та насичення. Це може запобігти переїданню. Дослідження виявило, що питна вода може прискорити метаболізм приблизно на 24 калорії на кожні спожитих 500 мл.
Пити чи не пити під час їди краще вирішувати на основі власних відчуттів та комфорту. Якщо споживання рідини з їжею викликає біль, здуття живота або погіршує шлунково-стравохідний рефлюкс, пийте воду до їди або між основними прийомами їжі. Вживання води безпосередньо перед або під час їди сприяє кращому травленню, оптимальній гідратації та дає відчуття ситості.
Пам᾿ятайте, що найздоровіший вибір серед напоїв – це питна вода. Тож пити воду кімнатної температури невеликими ковтками корисно для здоров᾿я, і не лише під час їди.