Гострі кишкові інфекції, отруєння дикорослими грибами, ботулізм – статистика року
20 грудня 2024
Державна установа «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує
За 10 місяців поточного року на території України зареєстровано:
71 спалах гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед населення, внаслідок яких постраждало 924 людини, з них 543 дитини;
69 випадків захворювання на ботулізм з 76 постраждалими, серед них 2 дітей. Померло 8 хворих;
96 випадків отруєнь дикорослими грибами із 151 постраждалим, серед них 38 дітей. Померло 6 хворих, серед них 2 дітей.
Більше третини спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь виникли в закладах ресторанного (громадського) господарства і торгівлі, ще одна третина – припала на заклади освіти. Близько чверті спалахів виникли у побуті. Незначна частка їх була пов’язана з оздоровчими закладами, закладами охорони здоров’я, місцем розміщення внутрішньо переміщених осіб та іншими.
В переважній більшості спалахів передача збудників інфекції від хворої людини до здорової відбулась контактно-побутовим шляхом (через руки, предмети побуту, посуд, іграшки тощо) та харчовим (через продукти харчування, страви). Один спалах пов’язаний із вживанням забрудненої води.
Серед збудників, що викликали групові захворювання, превалюють віруси (рота, норо-, астро-, ентеро-, аденовіруси, віруси гепатиту А), в меншій кількості –патогенні бактерії.
Серед продуктів, з якими пов’язуються випадки захворювання на ботулізм, переважають м’ясні вироби, консервація та в’ялена риба домашнього приготування, а також продукти, придбані в торгівельній мережі. Є випадки, пов’язані з рибною продукцією невідомого походження, з продукцією, придбаною у місцях стихійної торгівлі та з ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину.
В Кіровоградській області за поточний період 2024 року зареєстровано 2 спалахи захворювань на територіях двох об’єднаних громад, з кількістю постраждалих – 10 осіб, з них 9 дітей (90 %), в закладах освіти. Причинами спалахів стали: збудник ротавірусної інфекції в одному випадку та вживання хімічної (токсичної) речовини в іншому. Зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами з 2 постраждалими (всі дорослі). Випадки ботулізму не зареєстровані.
Щоб уникнути таких захворювань у період зимових свят надаємо поради як запобігти зараженню продуктів та середовища, де ви перебуваєте, мікроорганізмами під час приготування страв удома:
(біля доріг, сільськогосподарських полів, на присадибних ділянках тощо).
У громадських закладах:
купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.
Що робити у разі отруєння?
Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю госпіталізації. Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням!
Дотримання цих порад допоможе безпечно проводити зустрічі, свята без клопотів через здоров’я.