Усі новини

Гострі кишкові інфекції: профілактика спалахів

Поділитися:

За словами головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області Надії Оперчук, вживання зараженої води чи їжі, купання у забруднених водоймах, немиті руки та брудні предмети побуту можуть призвести до гострої кишкової інфекції (далі — ГКІ).

Найбільше захворювання активізується влітку й може призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей раннього або дошкільного віку. Крім дітей, у групі ризику — люди старшого віку.

Найпоширенішими симптомами ГКІ є: підвищена температура, слабкість, біль у животі, блювота та діарея.

Збудники кишкових інфекцій містяться переважно в сирій їжі тваринного походження: у яйцях, морепродуктах, м’ясі та непастеризованому молоці, а також у немитих овочах та фруктах.

▪️ Послугувати фактором передачі кишкової інфекції можуть і готові страви. Небезпеку в спеку містять і кондитерські вироби.

Надія Оперчук наголошує: щоб захистити себе та своїх дітей від ГКІ, варто дотримуватись простих профілактичних дій:

☛ дотримуйтесь особистої гігієни: мийте руки, овочі та фрукти;

☛ не споживайте продукти, що зберігалися в холодильнику з порушенням умов зберігання;

☛ мийте продукти чистою водою, перш ніж готувати їх;

☛ не нехтуйте термічною обробкою м’ясо-рибних страв.

У разі ГКІ доволі швидко розвивається зневоднення (дегідратація). За перших симптомів та при зневодненні постраждалому варто звернутися по допомогу до лікаря. Бережіть себе та своє здоровʼя!

Знайти