Харчова безпека зіп-пакетів для споживачів та умови їхнього застосування
13 листопада 2025
Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук в інтерв’ю для телеканалу Суспільне Кропивницький розповіла про пакувальну тару для зберігання харчових продуктів.
Головні вимоги для їхнього застосування передбачені Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», де серед іншого зазначається, що вони не повинні бути джерелом забруднення, пакування повинно здійснюватися у спосіб, що унеможливлює забруднення продуктів та цілісність упаковки тощо.
«До того ж, з 19 листопада 2025 року вступає в дію Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами», де в статті 6 передбачається, що такі матеріали не повинні переносити свої складові елементи в харчові продукти, щоб не завдати шкоди здоров’ю людей, щоб не спричинити неприйнятні зміни у складі харчових продуктів, щоб не зіпсувати харчові продукти тощо», – підкреслила генеральна директорка Кіровоградського ОЦКПХ.
Матеріал зіп-пакету має бути безпечним для організму людини, нетоксичним, не повинен виділяти шкідливих речовин та має бути безпечним для харчових продуктів.
А щоб досягти максимальної ефективності від використання зіп-пакетів, слід дотримуватися кількох ключових правил:
перед їхнім використанням руки та поверхня повинні бути чистими;
слід видаляти надлишки повітря з пакета, адже чим менше кисню всередині, тим нижчий ризик окислення;
слід маркувати вміст та дату упаковки, що допоможе вчасно використовувати продукти та уникати їхнього псування;
краще зберігати продукти невеликими порціями. Це дає змогу швидше використати продукт, щоб уникнути його псування.