За словами головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області Надії Оперчук, щоб продукти під час відключень електрики та спеки не псувались, варто дотримуватись декількох простих правил.
Про це вона розповіла в інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький»:
Надія Оперчук наголосила: «Молоко, йогурти, будь-які молочні продукти, сметана, м’ясо приготоване, ковбасні вироби, торти, кекси з кремом — вони без холодильника не мають зберігатися, тому що завжди є ризик псування».
Вона радить не готувати майонезні страви та торти, що можуть стати причиною та середовищем для розмноження мікроорганізмів, адже висока температура підвищує ризики отруєння для людей.
Якщо хтось з’їсть зіпсовану їжу, то симптоми отруєння, залежно від збудника інфекції, можуть з’явитися як через годину, так і через сім діб – це прояви з боку кишкового тракту. Можливі нудота, блювання, діарея – у такому випадку варто звернутися до лікаря.
Наразі зростання кількості харчових отруєнь по Кіровоградщині через відключення електрики не спостерігається.
За словами Надії Оперчук, середня кількість випадків кишкових інфекцій в області — 10-15 за тиждень, що є звичною захворюваністю для Кіровоградщини протягом останніх десяти років.