Триває реалізація реформи в системі харчування вихованців у закладах дошкільної освіти та учнів у закладах загальної середньої освіти області. Співпраця органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти та Державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» допомагає правильно організовувати харчування дітей під час освітнього, виховного процесу в закладах освіти та якісно готувати страви на власних харчоблоках.
З метою виконання Обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, затвердженої рішенням Кіровоградської обласної ради від 21.12.2023 № 433, фахівці обласного Центру в першому кварталі поточного року провели та взяли участь у численних заходах щодо формування здорового харчування дітей та їх обізнаності.
Для працівників органів управління освітою, закладів освіти, харчоблоків, медичних працівників з питань організації якісного, безпечного та здорового харчування провели: 25 зустрічей, 2 круглих столи, гігієнічне навчання в 4 закладах освіти, 4 наради з представниками об’єднаної територіальної громади, органів місцевого самоврядування. Здійснили 2 навчальні візити з практичними навичками формування «здорової тарілки» в їдальнях закладів освіти, 1 майстерклас з приготування страв та дегустації. Поширили друкований матеріал про здорові харчові звички, ризики нездорового харчування.
Крім того, в лабораторіях обласного Центру дослідили з харчоблоків закладів освіти:
● готових страв на калорійність – 55 зразків, із них невідповідних було 8 зразків (14,5%); на якість термообробки м’ясних, рибних страв – 12 зразків, всі відповідали санітарним нормам. В закладах, де були виявлені відхилення калорійності готових страв (вище або нижче розрахункової згідно з технологічними картками, меню-розкладками), перевірені та відкориговані технологічні картки, меню-розкладки на всі страви, що готуються на харчоблоках; проведені заняття з кухарями, медичним персоналом; повторно проведені дослідження страв на калорійність;
● води питної за мікробіологічними показниками – 26 зразків, із них невідповідних – 2 (7,7 %, виявлені загальні коліформи у власних колодязях); за санітарно-хімічними показниками – 24 зразки, із них невідповідних – 2 (8%, перевищений вміст нітратів, хлоридів, сульфатів, сухого залишку, загальної жорсткості). Проведена дезінфекція води в колодязях, забезпечено харчоблоки фасованою питною водою гарантованої якості;
● санітарно-гігієнічних змивів – 80, із них в 1 змиві виявлені бактерії групи кишкових паличок. Позачергово проведено генеральне прибирання харчоблоку і їдальні з використанням дезінфікуючих засобів, дозволених МОЗ України.
Центр продовжує реалізовувати просвітницькі заходи, спрямовані на зміну та покращення звичок в харчуванні дітей, проводити лабораторні дослідження страв, приготовані в їдальнях закладів освіти, та безпечного середовища на харчоблоках.