Усі новини

Навчання для районних відділів та відділень: «Трансжири»

Поділитися:

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук відкрила скайпову нараду, проведену для фахівців районних відділів та відділень Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Йшлося про плюси та мінуси трансжирів – різновиду ненасичених жирів, які від звичайних відрізняються структурою та властивостями. Невелика їх кількість може міститися в натуральних харчових продуктах – молоці та різних видах м’яса. Але їх там так мало, що небезпеки вони не становлять.

«Уникати слід трансжирів промислового виробництва, які отримують із рослинних олій шляхом гідрогенізації, тобто, приєднанням атома водню. Вони містяться в оліях, які зазнають повторного нагрівання за високих температур, і є надзвичайно шкідливими для людей», – наголосила Надія Оперчук.

Під час наради наголошували, що при нагріванні олій до температури 250° C і вище, або при багаторазовому нагріванні вже приготованих продуктів, утворюються трансжири.

Як відомо, головним джерелом трансжирів є маргарин, спреди і “легкі масла”.

Наукові дослідження говорять про те, що шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів у кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів на день – столовій ложці маргарину для випічки, або невеликої порції картоплі фрі.

Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г транс-жирів, смажена курка з фаст-фуду – близько 5-7 г, один пончик – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г.

Серед захворювань, які можуть провокуватися надмірним споживанням трансжирів, виділяють кардіологічні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця, стенокардію, інфаркт міокарда, серцеву недостатність.

Чим замінити трансжири у своєму раціоні?

Альтернатива магазинній випічці – домашня, без маргарину.

Майонез і майонезні соуси слід замінити йогуртами (білим, грецьким) або сметаною.

Ввести в раціон побільше свіжих овочів.

Пам’ятайте! Вживання трансжирів призводить до серйозних наслідків для організму. У таких країнах як Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія трансжири вже заборонені.

Знайти