Обмеження споживання солі запобігатиме поширенню неінфекційних захворювань, – Надія Оперчук
12 червня 2024
Міністерство охорони здоров’я України пропонує хлібопекарям поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах.
На цьому наголосила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук під час наради із фахівцями Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
За її словами, нині сердньостатистичний українець споживає від 2,5 г до 4,25 г солі щодня лише з хлібом. Така кількість становить половину і більше добової норми, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
«Уже доведено, що обмеження споживання солі здатне запобігти поширенню неінфекційних захворювань, що спричиняють переважну більшість передчасних смертей в Україні», – наголосила Надія Оперчук.
За інформацією МОЗ, кількість натрію, який ми споживаємо здебільшого у вигляді харчової солі, впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Зменшення кількості солі в хлібі – важливий аспект національних стратегій зниження такої захворюваності. Україна вже два роки має певні обмеження, запроваджені в межах реформи шкільного харчування. Для хліба, який їдять у закладах освіти й інших, де перебувають діти, вміст солі не має перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту. Проте важливо, щоби діти й відповідальні за них дорослі мали можливість харчуватися більш здорово не лише в школі, а й вдома, адже це піде на користь усім, і разом з іншими заходами зробить українців здоровішими.
МОЗ пропонує українським виробникам хліба розглянути такі заходи:
Зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більше ніж 0,9 г на 100 г. Це можна робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку (як це було, наприклад, у Фінляндії). Крім того, такий крок може допомогти виробникам обрати інші технологічні підходи для поліпшення процесів ферментації, які сприятимуть покращенню смаку і текстури хліба без необхідності додавання великої кількості солі.
Вищезазначені заходи допоможуть знизити рівень споживання солі, що безпосередньо призведе до зниження рівня неінфекційних захворювань та сприятиме здоровому харчуванню.