Усі новини

Про правильне і здорове харчування

Поділитися:

Напередодні Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування – 16 жовтня, Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб інформує:

Здорове харчування – це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров’я, запобігає розвитку захворювань та сприяє здоровому довголіттю.

Чому здорове харчування має значення?

Правильне, здорове харчування – це не дієта! На відміну від правильної системи харчування, всі дієти короткострокові. Але правильно харчуватися необхідно протягом усього життя!

Насамперед їжа – це те, що живить організм людини і доставляє калорії та поживні речовини, необхідні для його функціонування. Якщо у раціоні не вистачає калорій або однієї чи кількох поживних речовин, здоров’я може постраждати.

Так само, якщо споживати занадто багато калорій, то може збільшитися вага. Люди з ожирінням мають значно підвищений ризик таких захворювань, як діабет 2 типу, обструктивне апное уві сні (хропіння), а також захворювання серця, печінки та нирок. Важливо, що для кожної людини, котра має будь-які хронічні захворювання або постійно хворіє, здавалося б, без причини, звернення до лікаря при складанні схеми харчування – обов’язкове. Можливо, знадобитися не просто правильне, а лікувальне харчування.

Крім того, якість харчування впливає на ризики захворювань, тривалість життя та психічне здоров’я. Корисна їжа допомагає краще мислити та запам’ятовувати, дає сили на спорт та ігри і навіть впливає на настрій.

На сьогодні науково доведений зв’язок між харчуванням та розвитком основних хронічних неінфекційних захворювань. Дослідження незалежної наукової організації «Глобальний тягар хвороб» (GBD) визначило харчові звички, які скорочують тривалість життя. Отже, найбільше люди в світі вмирають від:

– надлишку солі – 3 мільйони смертей на рік;
– недостатнього споживання цільнозернових продуктів – 3 мільйони смертей на рік;
– дефіциту фруктів – 2 мільйони смертей на рік.

«Недоїдання» корисних продуктів – горіхів, насіння, овочів, клітковини і омега-3 жирних кислот, на які багаті морепродукти, – також є повільним «вбивцею» людини, оскільки це джерела рослинних жирів, незамінних амінокислот, мікроелементів та «природні вороги» накопичених токсинів, холестерину в організмі.

Очікувана тривалість життя українців на 10 років нижча, аніж жителів розвинених країн Європи, і показники здоров’я українців стабільно погіршуються впродовж останніх років, відзначають експерти. Одна із основних причин – неправильне харчування.

Умовити себе відмовитися від жирного, хот-догів і гамбургерів може не кожен. Та приборкати свої гастрономічні бажання і перейти до певного режиму харчування все ж таки потрібно. Найважче в перші тижні. Тому знання деяких правил полегшить перехід до правильного, здорового харчування.

 Цікаві факти про здорове харчування:

Насичення настає лише через 20 хвилин після споживання їжі. Вчені довели, що саме стільки часу потрібно, щоб людина втамувала голод. Якщо з’їсти обід за 5-10 хвилин, психологічна ситість не настане і вже через годину знову можна зголодніти. До того ж, споживаючи їжу дуже швидко, легко можна переїсти, оскільки організм не встигне подати сигнал про «перевантаження».

Усі чули про те, що після 18:00 їсти не можна. Але мало хто знає, що це стосується лише людей, які рано лягають спати. Тим, хто обирає правильне харчування, не рекомендовано їсти пізніше ніж за 3 години до сну. Тобто, якщо ви лягаєте спати об 11 годині вечора, перекус о 20-ій вам не зашкодить.

Сніданок має бути найситнішим, щоб отримати заряд енергії та бадьорості на весь день. Вечеря повинна бути легкою, щоб усі продукти засвоїлися до сну, адже під час сну всі процеси, що відбуваються в організмі, сповільнюються, їжа буде перетравлюватися довше, що сприяє зайвій вазі.

Якщо обирати між свіжовичавленим соком і фруктами, варто надати перевагу останнім. Соки чудово підходять для швидкої «підзарядки», однак клітковина, яка необхідна для очищення організму, залишається у соковитискачі.

Якщо вважаєте, що найбільше вітаміну С міститься у цитрусових, ви помиляєтесь. Є безліч продуктів, у яких аскорбінова кислота присутня в такій же або навіть більшій кількості – наприклад, у чорній смородині, обліписі, солодкому перці, білоголовій капусті.

Корисна їжа не обов’язково повинна бути свіжоприготовленою. Багато страв після добового зберігання в холодильнику не втрачають своїх властивостей. Наприклад, тефтелі або борщ стають тільки смачнішими.

Цікаво, що дотримуючись здорового харчування, не слід відмовлятися від солодощів. Головне – підібрати «правильні» інгредієнти для солодких страв.

Надзвичайно важливий елемент здорового харчування – питний режим. Якщо пити чисту воду в оптимальній кількості, це сприятиме підтримці нормальної ваги, знижуватиме апетит і кількість спожитих калорій. Розрахувати свою денну норму просто – достатньо помножити масу тіла на 30-50 мл води.

Отже: правильне здорове харчування знижує ризик розвитку деяких видів раку, серцево-судинних захворювань, в тому числі серцевих нападів та інсультів, хвороб шлунково-кишкового тракту, може поліпшити чоловічу фертильність (численні дослідження підтверджують, що раціон з високим вмістом фруктів і овочів може запобігти виникненню таких хвороб), позитивно впливає на стан шкіри (присутність в раціоні великої кількості простих вуглеводів з високим глікемічним індексом, призводить до утворення прищів, вугрів та акне), покращує якість і тривалість сну.

Слідкуйте за порадами та цікавими фактами про правильне здорове харчування далі.

Знайти