Усі новини

Сезон тихого полювання – у розпалі

Поділитися:

Сезон тихого полювання – у розпалі

Настання осінньої пори з нетерпінням чекають любителі «тихого полювання» – грибники.

Попри постійні застереження щодо небезпеки отруєння дикорослими грибами, доступність інформації про їх види, правила збору, зберігання, приготування та вживання, випадки отруєння дикорослими грибами продовжують реєструватись.

Так, за 9 міс поточного року в Кіровоградській області зареєстрований 1 випадок отруєння дикорослими грибами в Дмитрівській територіальній громаді Кропивницького району.

В Україні за 9 місяців 2025 року зареєстровано 56 випадків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждали 78 осіб, у т.ч. 19 дітей. Без летальних випадків. Тому, профілактика отруєнь дикорослими грибами — надзвичайно важливий аспект грибного сезону.

Нагадаємо правила збирання і вживання дикорослих грибів:
• Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках.
• Дітям до двох років гриби в будь-якому вигляді категорично заборонені! Після двох років можна поступово вводити в раціон штучно вирощені гриби (печериці, гливи), але в незначній кількості та не частіше одного разу на місяць. Лісові гриби рекомендується вводити після 10-14 років, оскільки вони можуть бути більш важкими для перетравлення та мають ризик отруєння.
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, ніжки та губки. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. Остерігайтеся пластинчатих грибів.
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
• Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
• Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
• Ніколи не куштуйте сирі гриби.
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
• Навіть добре перевірені гриби готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
• Після появи перших клінічних симптомів розладу здоров’я негайно зверніться за медичною допомогою.

Пам’ятайте! Гриби — цінний, але водночас небезпечний харчовий продукт. Навіть один неправильно зібраний чи приготований гриб може коштувати життя. Тож найкраща профілактика — це обережність, обізнаність і дотримання правил безпеки. Якщо не впевнені — не збирайте, не купуйте і не вживайте!

Знайти