Шкільний перекус: із користю для здоров’я
26 жовтня 2024
Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує знайомити з порадами та цікавими фактами про правильне, здорове харчування
Цьогоріч в нашій області з 1 вересня ще більше учнів відвідують заклади загальної середньої освіти у форматі очного та змішаного навчання. Відомо, що обмін речовин у дітей протікає набагато активніше, ніж у дорослих, а шкільний день може бути довгим і складним, тому важливо, щоби діти мали під рукою корисні перекуси, які допоможуть їм залишатися спокійними, енергійними та зосередженими. При цьому дуже важливо, щоб перекуси не заважали харчуватися правильно: після такого прийому їжі має залишатися час і бажання для повноцінного обіду чи вечері.
Що ж можна брати із собою в школу на перекус або купити в найближчому магазині на перерві?
Поради батькам, як зробити перекус дитини корисним, різноманітним, смачним та привабливим, та що покласти в ланч-бокс дитини:
Обговоріть з дитиною, якого б віку вона не була, що їй хочеться з᾿їсти саме в цей період.
Запропонуйте найкорисніші продукти з того, що дитина назвала, та поясніть їхню користь.
Перекус має максимально повторювати тарілку здорового харчування. Тобто містити всі групи продуктів: овочі та фрукти, зернові та білкові продукти. Також обов’язково подбайте, щоб їжа була різнокольоровою та різноманітною.
За основу шкільних перекусів бажано брати продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
Сендвічі з цільнозернового хліба. Привчайте дитину до нього поступово – спочатку спробуйте приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цільнозернового хліба.
Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки». Краще густі соуси, пасти домашнього приготування, щоби м᾿якуш хліба не розм᾿якав.
Для начинки бутерброда, сендвіча, лаваша може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі (помідори, морква, огірок, перець, листя капусти).
Невід᾿ємною частиною є фрукти та ягоди, які можна легко з’їсти за один раз (банан, яблуко, груша, помита лохина, шматочки мандарина чи апельсина, скибочки дині тощо). Подумайте, як їх упакувати.
Замість фруктових чи шоколадних батончиків покладіть корисні сухофрукти (родзинки, курага, яблука, інжир і таке інше). Запропонуйте цільнозернові батончики, печиво з найменшим вмістом цукру та помадок.
Перекус за своїм складом повинен бути схожим на тарілку здорового харчування.
Обов᾿язково покладіть пляшку питної негазованої води.
Якщо купуєте, то:
Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти, ягоди, горіхи, мед.
Обирайте нежирні сорти кисломолочного сиру та нежирні сорти твердого сиру, вже нарізаного для тостів.
Горіхи, сухофрукти, свіжі фрукти.
Фасовані, підготовлені до вживання овочі (маленька морква, помідори черрі).
Цільнозернові булочні вироби, печиво.
Якщо обираєте готовий бутерброд, сендвіч, рол, то поцікавтеся його складом. Варто вибирати з м᾿ясом птиці, яловичини, овочами, зеленню.
Корисні напої (чаї зелений, імбирний, з м᾿ятою, фруктовий, свіжі соки, смузі, чай чорний з лимоном, з молоком, молоко, кисломолочні напої, зернові напої: з цикорію, ячменю).
Що не варто давати дитині до школи або купувати в магазині на перекус
Снеки, у виробництві яких були використані сіль і підсилювачі смаку (чипси, сухарики, шоколадні батончики тощо).
Газовану питну чи солодку воду, солодкі компоти, солодкі напої на основі кави.
Молочні та м’ясні продукти, що можуть швидко зіпсуватися(сирки в шоколаді, паштети, копченості).
Ковбасні вироби та сосиски.
Солодощі (магазинну випічку, цукерки, торти, печиво з шоколадом, цукровою пудрою та іншими некорисними складовими). Домашня випічка можна додавати до перекусу не більше 2-3 разів на тиждень.
Нагадуємо! Активно використовуйте платформи освітніх проєктів «Діємо для здоров’я», «ЗнаЇмо».