Усі новини

Їжа нам не ворог: реалізуємо Стратегію реформування системи шкільного харчування

Поділитися:

Їжа нам не ворог: реалізуємо Стратегію реформування системи шкільного харчування

Повноцінне, збалансоване харчування учнів у закладах освіти, яке відповідає затвердженим нормам є одною з операційний цілей Стратегії.

ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ» проводить лабораторні дослідження якості та безпечності харчування здобувачів освіти в межах державного соціального моніторингу та за заявами керівників закладів освіти, органів місцевого самоврядування з метою оцінки ефективності впровадження реформи харчування в організованих дитячих колективах.

За 9 місяців поточного року в лабораторіях ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ» досліджено:
191 зразок готових страв на калорійність, із них 15 страв не відповідали за калорійністю розрахунковим величинам (згідно з технологічними картками приготування страв), це 7,9 %;
65 зразків м’ясних, рибних страв на якість термообробки, всі відповідали санітарним нормам;
257 зразків питної води за мікробіологічними показниками, із них виявлено невідповідних 17 зразків, 6,6 % (присутні загальні колі-форми);
250 зразків питної води за санітарно-хімічними показниками, із них виявлено невідповідних 59 зразків, 23,6 % (перевищений вміст нітратів, хлоридів, сульфатів, сухого залишку, каламутності, загальної жорсткості, заліза)
та 277 санітарно-гігієнічних змивів з обладнання харчоблоків, виявлено 6 змивів позитивних, 2,2 %.

За результатами невідповідностей Центр направив рекомендації щодо їх усунення керівникам закладів освіти та органам місцевого самоврядування.

Згідно з наданими рекомендаціями проведена очистка та дезінфекція водопровідних мереж, колодязів з повторними лабораторними дослідженнями води на мікробіологічні показники, отримані результати – відповідні.

Постійне донесення інформації до зацікавленого контингенту та обговорення спільних цілей, завдань сприяє кращому впровадженню реформи та зацікавленості в дотриманні принципів правильного харчування серед дітей.

Для цього, протягом поточного року представники Центру прийняли участь у 50 зустрічах, 6 семінарах з працівниками закладів освіти, 2 «круглих столах», 2 майстер-класах з приготування страв та дегустації, 13 нарадах з представниками громади та органів місцевого самоврядування, провели гігієнічне навчання у 8 закладах освіти, здійснили 19 навчальних візитів з практичними навичками формування «здорової тарілки» в їдальнях закладів освіти.

Також поширено друковану продукцію, де висвітлено теми здорового харчування та його вплив на покращення психофізичного стану дитини, набору продуктів на «здоровій тарілці». У вересні проведено он-лайн майстер клас для бажаючих за темою «Фактори ризику вживання алкоголю та психоактивних речовин серед підлітків».

Центр продовжує реалізовувати просвітницькі заходи, направлені на зміну та покращення звичок у харчуванні дітей, проводити лабораторні дослідження страв, що виготовлені в їдальнях закладів освіти, та безпечного середовища на харчоблоках.

Знайти