За ініціативи фахівців Кропивницького районного відділу Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб комунальна установа «Центр моніторингу та аналізу діяльності закладів освіти» Компаніївської селищної ради Кропивницького району долучилася до проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи в закладах освіти Компаніївської селищної ради з питань реформування системи харчування, організації харчування.
На базі КЗ «Компаніївський ліцей» провели форум «Здорове харчування – здорова дитина».
Про мету і завдання впровадження реформи шкільного харчування в Україні, а також про те, як цей процес організовано в закладі, поділилася директорка ліцею Наталія Потєхіна, при цьому представивши результати опитування учнів і батьків.
Під час форуму звернули увагу присутніх на тривожну тенденцію: за останні 4 роки в закладі стрімко зросла кількість випадків ожиріння та гіпертензії серед дітей і підлітків. Також розповіли про досвід Німеччини, Франції, Великобританії, які є лідерами за якістю шкільного харчування, адже саме там вчасно зробили ставку на профілактику, а не лікування.
Поінформували батьків про вимоги Санітарного регламенту, відповідно до яких складається шкільне меню, з урахуванням вікових потреб дітей і норм, передбачених законодавством.
У комунальному закладі «Губівський ліцей» провели семінар з працівниками з питань:
– реформування системи харчування в закладах освіти;
– профілактика аліментарних захворювань, неінфекційних захворювань, пов’язаних з харчуванням людей, особливо дітей;
– профілактика інфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних з харчовими продуктами тощо.
Працівники установи відвідали ряд закладів загальної середньої освіти, де провели бесіди з адміністрацією, педагогічними працівниками та батьками щодо ключових змін у системі харчування, вимог до меню, безпечності харчових продуктів та відповідності нормам чинного законодавства.