Усі новини

Жителям Гайворонської громади дали поради щодо здорових харчових звичок

Поділитися:

Фахівці Гайворонського відділення Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Кольченко та Ірина Бігун провели бесіди серед населення Гайворонської громади та розповсюджували листівки “Як захистити себе та своїх близьких від інфекційних захворювань” і “Час обирати здоров’я”.

Під час бесід фахівці звернули увагу матусь та їхніх дітей на поради експертів ЮНІСЕФ, як прищепити дитині здорові звички в харчуванні:

1. Дитина дивиться на вас

Найкраща настанова — власний приклад. Збирайтеся за столом усією родиною якомога частіше. Не варто готувати багато, головне – різноманітність. Завжди ставте на стіл тарілку з овочами, зеленню, ягодами та горіхами. Нехай продукти на вашому столі будуть різноколірними та привабливими.

2. Обирайте натуральні продукти з мінімальним обробленням

Багато проблем зі здоров’ям пов’язані з тим, що ми часто віддаємо перевагу обробленій їжі, а не цільним продуктам. Кращий вибір –  цільнозернові крупи, свіжі овочі, ягоди і фрукти, риба, м’ясо, птиця, яйця, бобові.Обирайте продукти без доданого цукру, помірною кількістю солі.

3. Чим менше оброблений продукт — тим краще

Яблуко краще за яблучне пюре. Пюре краще за сік. Сік кращий за варення. Варення краще за газований напій зі смаком яблука. Цільна перлова або вівсяна крупа краща за плющену. Цільна плющена вівсяна крупа краща за відшліфовану. Відшліфоване зерно краще за борошно. Борошно краще за гранолу з сиропом. Тушкована яловичина краща за смажену в олії. Запечене м’ясо краще за сосиски.

4. Готуйте разом із дитиною

Спільне приготування сніданку чи вечері, похід по продукти до магазину чи на ринок, збирання овочів, фруктів і зелені у власному городі — це гарні нагоди розповісти дитині про різні продукти і про здорову тарілку.

5. Більше овочів та фруктів — менше солодощів та фастфуду

В овочах та фруктах міститься багато поживних речовин, вітамінів, а також клітковина, якою «харчуються» корисні бактерії, що живуть у кишківнику.

6. Уникайте суворих обмежень

Заборони часто призводять до розладів харчової поведінки. Альтернатива – смачно приготовлені страви та шанобливе ставлення до власного здоров’я.

 

Знайти